We hebben het u gemakkelijk gemaakt en alle parameters gevonden waarop u moet letten bij het kopen van nieuwe regenkleding. Er zijn 7 dingen waar u op moet letten voordat u regenkleding koopt en ze staan hieronder allemaal opgesomd.
1. Uw behoeften
Hoe vaak hebt u de regenkleding nodig? Als u elke dag met de auto van en naar uw werk rijdt, hebt u misschien geen set van topkwaliteit nodig, maar als u uw regenkleding dagelijks gebruikt, loont het om meer geld te investeren. Het verschil tussen een set van €700 of €2500 hangt af van uw situatie. Je moet eisen stellen aan je regenkleding, maar er is een groot verschil in kwaliteit, dus vraag jezelf af wat je behoeften zijn en hoe vaak je het gebruikt.
2. Het materiaal
Het materiaal heeft een grote invloed op hoe waterdicht en ademend het kledingstuk is. Er zijn eigenlijk twee soorten regenkleding. Die van polyester en die met een buitenkant van polyurethaan, bekend als PU of “rubberen regenkleding”. Als u online een regenjas of regenbroek vindt, kunt u het materiaal in de productomschrijving zien. Het verschil tussen de twee is dat een polyester set een goed ademend vermogen heeft maar minder waterdicht is, terwijl een regenjas met een PU (polyurethaan) oppervlak meer waterdicht is maar minder ademend.
Als u uw regenjas gebruikt voor actief gebruik, zoals fietsen van en naar het werk, is een polyester regenjas aan te raden omdat deze beter ademt. Als je een regenjas nodig hebt om te wandelen/festivals/etc., raden we een set met een PU-oppervlak aan.
3. Waterdichtheid
Niet alle regenkleding is even waterdicht. Het hangt af van het materiaal en de kwaliteit. Meestal zijn de zeer waterdichte modellen niet zo ademend en omgekeerd. Dit komt omdat het moeilijk is om zeer waterafstotende materialen te maken die ook zeer ademend zijn. Als we het echter over waterdichtheid hebben, wordt de term waterkolomdruk gebruikt en wat betekent dat?
Wat betekent waterkolomdruk?
“Het getal beschrijft de hoeveelheid water in millimeter die 1 vierkante centimeter van het regenjack per uur kan tegenhouden voordat het water erdoorheen gaat.”
Met andere woorden, hoe hoger de waterkolomdruk, hoe meer water de regenjas kan tegenhouden voordat je nat wordt :)
U kunt daarom op de modellen in de productteksten zien hoe hoog of laag de waterkolomdruk is, meestal rond de 5.000 mm. We hebben echter een kleine grafiek gemaakt zodat je de waterkolomdruk kunt vinden die je nodig hebt.
Diagram waterkolomdruk:
2.000 mm: niet echt waterdicht, maar waterafstotend
4.000 mm: voor korte trips en licht regenweer
6.000 mm: voor hevige regen gedurende een korte periode of wanneer het lange tijd weinig regent
8.000-12.000 mm: Zware regen gedurende een paar uur en een beetje regen gedurende een zeer lange tijd
Meer dan 12.000 mm: Voor zeer zware regen gedurende een lange periode.
Als de waterdruppels eruit zien zoals op de afbeelding wanneer het regent, dan is je regenkleding waterdicht. Als de druppels in plaats daarvan plat worden en donkere vlekken vormen, dan moet je set waterdicht worden gemaakt.
4. Ademend vermogen
De meeste mensen kijken alleen naar waterdichtheid als ze regenkleding kopen, maar vergeet het ademende vermogen niet als u meestal maar een beetje actief bent in uw regenkleding. U kent vast wel het gevoel dat u klam en vochtig wordt als u een jas draagt, bijvoorbeeld als u gaat fietsen. Dit komt omdat het vocht niet van je lichaam wordt afgevoerd, waardoor je ineens helemaal bezweet bent.
Om dit te voorkomen moet je een materiaal kiezen dat ademend is en de warmte die je lichaam produceert kan afvoeren. Dit kun je doen door de jas te maken van ademend materiaal, zoals in ski-jacks, of door kleine “luchtgaten”/ventilatieopeningen te hebben zodat de warme lucht weg kan van je lichaam.
Voor iedereen die regenkleding gaat gebruiken om mee naar het werk te fietsen, is het aan te raden om een set te zoeken met een hoog ademend vermogen, anders krijg je volledig broeikasachtige omstandigheden aan de binnenkant van de set.
In de productteksten kun je zien hoe hoog of laag de waterkolomdruk is op de modellen, meestal rond de 4.000 mm. We hebben echter een kleine tabel gemaakt zodat je het ademend vermogen kunt vinden dat je nodig hebt.
Tabel ademend vermogen:
1.000-3.000 g/m2/dag: Korte wandelingen, bijvoorbeeld met de hond
3.000 - 5.000 g/m2/dag: Langere wandelingen van 2-5 kilometer
8.000 g/m2/dag: Joggen of een fietstocht van 3-5 kilometer.
10.000 g/m2/dag: Hardlopen in een regelmatig tempo en langere fietstochten.
Meer dan 10.000 zeer actief gebruik
Het hoge ademende vermogen is vooral aan te raden als je in de regen fietst, anders word je klam en vochtig.
5. Specificaties en functies
Alle modellen zijn verschillend en hebben daarom verschillende kenmerken. Als je veel fietst, is het een goed idee om te letten op reflectoren op de kleding en een ritssluiting aan de rand van de broekspijpen, zodat je de regenbroek gemakkelijk over je schoenen kunt schuiven. Verder kunnen er kleine details zijn, zoals elastische taillebanden op het regenjack zodat je het kunt verstellen, een afneembare capuchon, een binnenzak, enz.
6. Herimpregnatie
Net als bij alle andere kleding die waterafstotend is, wordt het effect steeds minder naarmate je het vaker gebruikt. U zult dus merken dat uw regenkleding na een tijdje niet meer zo waterdicht is als eerst. Het kan echter onderhouden worden zodat het dezelfde waterdichtheid behoudt (tenzij het erg versleten is). Door het gebruik raakt het kledingstuk versleten en vuil, dus u moet uw regenkleding wassen om vuil te verwijderen (zie de opmerking in de regenkleding over hoe u deze moet wassen). Pas op dat u geen waspoeder met oplosmiddelen gebruikt, want dit beschadigt de waterdichtheid van ademende regenkleding. Nadat het is gewassen en gereinigd, kunt u het opnieuw impregneren, door wassen of spuiten.
We raden aan om eerst te wassen met Nikwax Tech Wash, dat vuil verwijdert. De regenkleding is dan klaar om geïmpregneerd te worden, wat gedaan kan worden terwijl het kledingstuk nog nat is. Hiervoor wordt Nikwax TX Direct Wash In of Nikwax TX Direct Spray gebruikt. Daarna hoeft de regenkleding alleen nog maar aan de lucht te drogen. De was- en impregneringsset is ook verkrijgbaar als eenmalige verpakking.
We raden aan om de kleding één keer per jaar te wassen en opnieuw te impregneren, als u de kleding minstens 1 dag per week gebruikt.
Regenkleding gaat veel langer mee als je het minstens één keer per jaar impregneert.
7. De maat
Er zijn 2 manieren om de juiste maat te vinden
- Gebruik de maattabel die op elk product staat
- Bestel 2 maten en een retourlabel, zodat je de set die past houdt en de andere terugstuurt.
Dat is alles wat u moet weten voordat u regenkleding koopt.