Best verkochte waspakketten: Nikwax Twin pack, Tech Wash + TX Direct en Holmenkol Textile Wash + Wash Proof.
Bij ActieveWinter raden we over het algemeen af om je kleding met een membraan te vaak te wassen, vooral als het skikleding is die je maar een paar keer per jaar draagt.
De meningen hierover lopen uiteen, maar wij zijn ervan overtuigd dat te veel wassen je kleding te veel belast.
We hebben geprobeerd een overzicht te maken van de verschillende soorten producten die je zou willen wassen en impregneren.
Hier vind je een handleiding voor het wassen van je versleten, vuile, vettige of zweterige kleding. Het belangrijkste om de werking en levensduur van een product te behouden, is dat je het goed onderhoudt.
LET OP: Je kunt je skikleding, donsjack of andere kledingstukken wassen zonder ze te impregneren. Maar je kunt niet de andere kant opgaan en impregneren zonder het eerst schoon te wassen! Het zal een beschermende laag leggen over een heleboel vieze dingen die al op het kledingstuk zaten.
Waarom moet je wassen?
Als je actief bent geweest in je skikleding, sportkleding of andere kleding, ben je waarschijnlijk gaan zweten en dat kan in je kleding terechtkomen. Bij skikleding gaat het vaak weg door je kleding na een skivakantie buiten op te hangen, maar bij veel lichamelijke activiteit gaat het in de kleding zitten.
Als je kleding vuil is geworden door aarde, gras, chocolade, wijn of iets anders, moet het worden gewassen, omdat dit de kwaliteit van het membraan en de waterdichte impregnatie/DWR (Durable Water Repellant) in de kleding vermindert.
Dit betekent dat je producten, door vuil of zweet, niet meer hetzelfde ademende vermogen hebben als toen je ze kocht als je ze niet wast. Daarom moet je het wassen.
Hoe vaak moet je wassen/impregneren?
Skikleding moet alleen worden gewassen als je ziet dat het nodig is. Dus tenzij het vies is of naar zweet ruikt, hoef je het niet te wassen. Sportkleding kan wel een wasbeurt gebruiken na elke training.
Om te zien of je jas ook geïmpregneerd moet worden, kun je een testje doen dat je onderaan het artikel kunt lezen.
Zo doe je dat
Verschillende producten moeten op verschillende manieren gewassen en geïmpregneerd worden.
Het belangrijkste is dat je de wasinstructies op de kleding leest, waar het wordt aanbevolen en hoe het wordt gedaan. Was je kleding met een membraan NOOIT op dezelfde manier als je normale kleding wast.
Vermijd het gebruik van je eigen wasmiddel en glansspoelmiddel en gebruik alleen goedgekeurde producten die geschikt zijn voor het wassen, impregneren en onderhouden van de functionele eigenschappen van outdoorkleding, schoeisel en uitrusting.
Skikleding wassen en impregneren
Als je skikleding niet moet worden gewassen, maar alleen opnieuw moet worden geïmpregneerd, sla dan het gedeelte “Skikleding wassen” over. We raden af om uw skikleding opnieuw te impregneren zonder deze eerst te wassen, omdat dit de poriën van de stof niet opent en het vuil niet verwijdert.
Uw skikleding heeft vaak een soort membraan (meestal Gore-Tex) dat het ademend en waterdicht maakt. Dit moet onderhouden worden, anders zal de duurzaamheid jaar na jaar afnemen.
Skikleding wassen
Als we een ski-jas als uitgangspunt nemen, moet deze worden gewassen om het membraan schoon te maken en ademend te houden.
Je kunt merken dat je jas niet meer ademend aanvoelt, wat kan komen doordat er stof of iets anders in zit.
Als dit gebeurt, houdt het “ademend vermogen” op en krijg je niet het juiste effect van het kledingstuk. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar om je skikleding te wassen, en het maakt niet uit welke je kiest.
Zorg er alleen voor dat het geschikt is voor het wassen van ademende en waterdichte artikelen met een membraan.
De wasmiddelen zijn speciaal ontworpen om de functionele eigenschappen van de materialen waarvan je kleding is gemaakt te herstellen.
Een klassieke ski- of vrijetijdsjas is altijd voorbehandeld met een duurzame waterafstotende coating (DWR), die ervoor zorgt dat het kledingstuk geen water absorbeert. Deze coating wordt vernietigd door stof enz.
De coating wordt weer ademend en waterdicht door het gebruik van geschikte wasmiddelen die de coating/membraan van je kleding reinigen en opfrissen.
Voor het wassen van technische kleding met membranen zoals Gore-tex, Dermizax, Sympatex, HyVent en dergelijke kun je producten gebruiken zonder oplosmiddelen, die de waterdichtheid en het membraan kunnen beschadigen.
Nikwax Tech Wash
- Tech Wash kan worden gebruikt voor alle technische kleding met membranen. Het is ook ideaal als wasmiddel voor het wassen van nylon en synthetische tenten, rugzakken, luifels, textielaccessoires, cameratassen, enz.
- Feldten is heel slim omdat het samen met Feldten Wash-In Proof in dezelfde wascyclus kan worden gebruikt. Textielwassen maakt het materiaal klaar om geïmpregneerd te worden en zorgt er op een andere manier voor dat je skikleding ademend blijft.
Lees meer over Feldten wash en proofing onderaan het artikel onder “Wassen en proofen in hetzelfde wasprogramma”.
Wanneer u uw product hebt gevonden
Als je eenmaal een reinigingsproduct hebt gekozen om je skikleding of andere technische kleding te verzorgen, is het belangrijk dat je eerst de instructies op het product leest.
Bij zowel Feldten als Nikwax moet je een hoeveelheid toevoegen die overeenkomt met het aantal kg kleding (vermeld op de fles). Je voegt het toe aan de wasmachine, waar je normaal wasmiddel toevoegt.
Kies vervolgens het programma en de temperatuur volgens de instructies, die aangeven of de kleding bestand is tegen normaal wassen, voorzichtig wassen, extra voorzichtig wassen of alleen met de hand gewassen mag worden.
In de meeste gevallen zal je geadviseerd worden om lage temperaturen te gebruiken en voorzichtig te wassen.
Vergeet niet om nooit te gebruiken: Wasverzachter of andere wasmiddelen die enzymen bevatten. Deze helpen het membraan in je kleding af te breken.
Denk eraan (als het om een jas gaat) voordat je de wasmachine start:1. Sluit de jas met de grote rits2. Sluit de ritsen onder de armen - ook de ventilatieritsen
3. Open de zakken
4. Open de polsbandjes, die je normaal aantrekt
5. Als je het elastiek in de capuchon of tailleband van je jas hebt aangetrokken, moet je dat ook losmaken.
Als je niet wilt dat je kleren opnieuw geïmpregneerd worden, kun je ze gerust in de droger gooien op een laag vuurtje (tenzij het wasvoorschrift zegt dat dit niet mag).
Bij veel Gore-tex producten is het aan te raden om je kleding na het impregneren op een laag vuurtje te drogen, omdat dit de inwasbare impregnatie verspreidt.
Impregneren van skikleding
LET OP: Normaal gesproken impregneer je om de andere keer dat je je kleding wast. Dit is het geval als je je kleding niet vaak wast. Houd er rekening mee dat je je skikleding niet opnieuw kunt/moet impregneren zonder deze eerst te wassen.
Opnieuw impregneren is erg belangrijk als je de functionele eigenschappen van je kleding wilt behouden.
Over het algemeen is de functie van de impregnering om het water van de kleding af te laten stuiteren. Het materiaal is dus waterafstotend als er zich waterparels vormen op het oppervlak.
Het oppervlak zelf raakt na verloop van tijd versleten en moet daarom opnieuw geïmpregneerd worden om de DWR te herstellen.
Tegelijkertijd is het heel belangrijk om je kleding te laten impregneren, anders verliest het zijn ademende werking - zodra je textiel nat en dus zacht wordt, kan het product vocht en zweet niet meer van het lichaam afvoeren. Ademend vermogen en waterdichtheid gaan hand in hand!
Als je je kleding impregneert, wordt er een flexibele waterafstotende behandeling gecreëerd op de afzonderlijke vezels, waardoor water en vocht niet kunnen binnendringen.
Voor impregneren kun je gebruiken:
Bij de producten staat aangegeven hoe ze gebruikt moeten worden. In de meeste gevallen doe je de kleding gewoon in de machine, kies je een fijnwasprogramma en voeg je het impregneermiddel toe aan de wasmiddellade. Op elk afzonderlijk product staat vermeld of de kleding droog of nat moet zijn.
Nadat de kleding is geïmpregneerd, moet deze worden gedroogd. Als het wasvoorschrift het toelaat, gooi de kleding dan in de wasdroger, omdat de impregnering beter verdeeld wordt bij een lage temperatuur in de wasdroger. Meestal moet je de kleding aan de lucht laten drogen - maar vergeet niet om de wasinstructies te controleren!
Impregneren met een spray
Als je geen zin hebt in een tweede wasbeurt nadat je je kleding al een keer hebt gewassen, kun je je textielen kleding ook impregneren met een impregneerspray in plaats van met een inwasmiddel.
Het kan gebruikt worden op een droge jas, maar ook op een jas die nat en pas gewassen is. Op de sprayflacons staat hoe je ze moet gebruiken.
Je kunt bijvoorbeeld gebruiken:
Wassen en impregneren in hetzelfde wasprogramma
Als vuistregel geldt dat je producten altijd eerst moet wassen voordat je het kledingstuk kunt impregneren. Maar er is een nieuw product op de markt waarmee je kunt wassen en impregneren in hetzelfde wasprogramma. Dan hoef je eigenlijk geen twee wasbeurten te doen.
Feldten is gespecialiseerd in oppervlaktebehandeling en heeft was- en impregneerproducten ontwikkeld die in één wasbeurt kunnen draaien. Dit wordt gedaan door Feldten Textile Wash in de wasmiddellade te doen en Feldten wash-in proof in de spoelglansmiddellade.
Wassen en impregneren in dezelfde was bespaart op handling en elektriciteit en maakt het gemakkelijker om je functionele kleding het hele seizoen door te onderhouden.
Als je wilt wassen en impregneren in hetzelfde wasprogramma, kun je het volgende gebruiken:
Feldten wassen + impregneren pakket
Waarom kun je Feldten wassen en impregneren in hetzelfde wasprogramma, terwijl dat niet kan met Nikwax of andere merken?
Dat komt omdat de ontwikkelingsafdeling van Feldten een nieuwe samenstelling heeft gemaakt van de elementen die in de kleding dringen en spoelen, wat betekent dat het reinigen van de producten de impregnering niet in de weg zit, maar in plaats daarvan je product reinigt voordat de impregnering doordringt.
De eenvoudige impregnatietest
Als je de impregnatie van je uitrusting wilt testen en wilt zien of je kleding nog waterdicht is, kun je dit op een specifieke manier doen. Giet water op je kleding/schoenen en kijk of het water zich verzamelt in kleine druppels aan de buitenkant.
Als het water zich verzamelt in kleinere druppels, is dat een teken dat de waterdichtheid werkt en waterafstotend is.
Als het water zich niet verzamelt, maar in plaats daarvan in de kleding dringt en “donkere plekken” vormt, betekent dit dat het water in de kleding/schoen wordt geabsorbeerd en het ademende vermogen ervan vernietigt.
Het is een teken dat je waterdichte DWR/impregnatie niet goed werkt. U moet uw product daarom impregneren met wash-in of spray.