In deze gids voor het kopen van een rugplaat voor alpineskiën lees je waarom slimme skiërs rugplaten gebruiken. Ik beschrijf ook de voor- en nadelen van verschillende soorten rugplaten voor alpineskiën. Onderweg ontkracht ik ook vier mythes over het gebruik van een rugplaat. Als extraatje krijg je specifieke aanbevelingen voor comfortabele en goedkope rugplaten die je skiën leuker en veiliger maken.
Waarom je met een rugplaat zou moeten skiën
Hier zijn zes goede redenen waarom een back plate op de paklijst van je skivakantie zou moeten staan.
- Hoe goed je ook skiet en hoe veilig je ook skiet, je kunt niet controleren wat jou en je rug van achteren raakt.
- Volgens de statistieken zijn rugblessures niet de meest voorkomende blessures bij alpineskiërs. Knieën, handen/pols en schouders daarentegen staan bovenaan in de letselstatistieken. Aan de andere kant zijn rugblessures vaak ernstiger en slopend.
- Helaas hebben niet alle stoeltjes- en cabineliften goed gewatteerde rugleuningen. Een rugplaat geeft je rug extra vulling en comfort in harde stoel- en cabineliften.
- Als je van nature een voorzichtig type bent dat zich een beetje inhoudt op de piste, kan een rugplaat je extra gemoedsrust geven. Als je je zelfverzekerder voelt, durf je jezelf wat meer te pushen en zo ontwikkel je je skiën sneller.
- Als je als vader of moeder wilt dat je kind een back plate draagt in de bergen, moet je zelf het goede voorbeeld geven. Het maakt de discussie korter.
- Als jij of je kinderen vaak naar de off-piste of het snowpark gaan, is een rugplaat een nog betere investering. Kliffen en rugplaten zijn geen goede combinatie, en ook rails en boxen vergroten zowel de kans op als de gevolgen van een val.
Vier mythes over rugplaten
Hieronder ontkracht ik vier mythes over rugplaten, die mij er tot voor kort ook van weerhielden om een rugplaat te kopen en te gebruiken.
Rugplaten vullen (bijna) niets
Moderne rugplaten nemen niet veel ruimte in. De best verkochte rugplaten vergroten je omtrek hooguit met een paar centimeter of drie. Onder je ski-jas en in je bagage moet ruimte zijn voor een rugplaat, zonder dat ritsen of koffers ruimte innemen. Een goede backplate zoals de Cairn Proride D30 weegt slechts ongeveer 820 gram (in maat “XL”). Tegelijkertijd is hij flexibel zodat hij zich aan het lichaam aanpast en niet zwaar en onhandig aanvoelt.
Rugplaten zijn niet onaangenaam warm
Een rugplaat houdt warmte vast, maar is niet onaangenaam warm. Zorg er wel voor dat je je andere kleding aanpast aan de weersomstandigheden, want een back plate fungeert als een kleine extra laag skikleding op het hele bovenlichaam of een deel ervan. Op een warme dag kan het bovenlichaam van een warme skiër vaak volstaan met een ski-ondershirt, een vest met rugplaat en een goede shelljas
Rugplaten beperken je bewegingsvrijheid niet
Als je eerder in je leven een backplate voor motoren of oude hardshell skibackplates hebt geprobeerd, dan heb ik goed nieuws voor je. Een moderne softshell backplate ontworpen voor skiën is een compleet andere en comfortabelere ervaring. Een goede skibackplate beperkt je bewegingsvrijheid niet. Je trekt hem aan en vergeet waarschijnlijk alles over de backplate, totdat je hem weer uit moet doen.
Back plates stinken (bijna) niet
Geuren van rugplaten zijn vaak minimaal. Zorg er wel voor dat je een moderne backplate koopt van een materiaal dat geen zweetgeurtjes absorbeert. Als jij het type bent dat meer zweet dan gemiddeld, kun je misschien beter kiezen voor een wasbaar rugplaatvest waarbij de rugplaat gemakkelijk verwijderd kan worden. We hebben rugplaten getest van Atomic, Salomon, Sweet Protection, POC en Cairn en zweetgeur is geen probleem geweest.
Welk type back board is het beste?
Door de toenemende populariteit van de backplate onder skiërs hebben fabrikanten verschillende soorten backplates ontwikkeld, elk met hun eigen voor- en nadelen.
Grofweg kunnen skiërs kiezen uit de volgende vier soorten rugplaten:
Rugplaten met schouderbanden en buikgordel
De eenvoudigste (en vaak goedkoopste) variant van rugplaten voor skiën zijn rugplaten zoals
Cairn Pro Impakt en
POC VPD System Back L, die alleen bestaan uit de rugplaat zelf plus een set schouderbanden en een buikgordel die sluit met klittenband. De schouderbanden en buikriem houden de backplate op zijn plaats, zowel wanneer je in de lift staat als wanneer je van de berg af raast.
De voordelen van deze eenvoudige constructie zijn gemakkelijk te begrijpen. Deze rugplaten bieden goede bescherming, maar zijn ook licht, zowel op de berg als in je bagage. Op een warme skidag is dit ook het type rugplaat dat je lichaam het beste laat ademen.
De prijzen voor rugplaten met schouderbanden en buikgordels liggen meestal tussen de 40 en 125 EUR.
Vest met geïntegreerde rugplaat
Lichtgewicht plastic vesten met een geïntegreerde rugplaat zijn momenteel ook een grote hit in skiwinkels. Dit geeft je een extra isolerende en ademende laag die zowel beschermt als verwarmt. Het is ideaal op koude dagen, maar niet ideaal om in de lente te skiën bij hogere temperaturen.
Een van de voordelen van vesten met een rugplaat is dat de rugplaat uit het vest kan worden gehaald als het vest naar de wasmachine moet. Dit voorkomt beschadiging van de structuur en flexibiliteit van de rugplaat tijdens het wassen.
Tegelijkertijd vermijd je schouderbanden, omdat de rugplaat in plaats daarvan op zijn plaats wordt gehouden door het vest zelf en de heupriem van het vest.
Vesten met een rugplaat kosten vanaf ongeveer 70 EUR. Ik ski zelf met een Proride D30 vest met rugplaat van Cairn. Ik draag het rugplaatvest tussen mijn ski-ondergoed en mijn fleece midlayer.
Rugzak met ruimte voor een rugplaat
Een rugzak met ruimte voor een rugplaat is een vierde optie als je je rug wilt beschermen op de berg. Er zijn minstens een handvol grote fabrikanten van skirugzakken die rugzakken verkopen met ruimte voor rugplaten.
Als de rugplaat in een zak in een rugzak wordt geplaatst, sluit deze niet zo nauw aan op het lichaam als de andere drie soorten rugplaten die hierboven zijn genoemd.
Aan de andere kant zijn rugzakken met rugplaten een eenvoudige en handige extra bescherming voor skiërs, die vaak met een rugzak op de rug skiën.
Ik heb zelf 2 tassen gekocht en getest. Een Dakine Heli Pro 20-liter rugzak, die was uitgerust met een Dakine rugbeschermer. Het is een absoluut uitstekende skirugzak, zowel met als zonder “rugplaat”. Net als de Ortovox Free Rider, de Rolls Royce onder de skirugzakken met rugplaat. Hier kun je de rugplaat ook verwijderen, zodat de tas voor dagelijks gebruik kan worden gebruikt.
Persoonlijk geef ik er echter de voorkeur aan om de rugbescherming dichter bij mijn ruggengraat te hebben met een speciale rugplaat.
Tegelijkertijd geeft het me de vrijheid om anderen mijn rugzak te laten lenen en ermee te laten lopen, zonder mijn rugplaat en de veiligheid die daarbij hoort te verliezen.
De rugplaat van de rugzak bedekt het onderste deel van de ruggengraat ook niet zo effectief als een rugplaat.