Of je nu op skivakantie, zakenreis of zomervakantie naar het zuiden gaat, er zijn eisen voor de handbagage die je meeneemt in het vliegtuig. Er zijn eisen en regels met betrekking tot afmetingen, afmetingen en gewicht waar je aan moet voldoen. Bovendien zijn veel mensen in de war over wat ze wel en niet mogen meenemen in hun handbagage.
Veel mensen kiezen ervoor om hun koffer als handbagage mee te nemen om tijd te besparen bij het inchecken van hun bagage op de luchthaven en om daarna niet te hoeven wachten op de transportband in de aankomsthal. Het is vooral belangrijk om de regels voor handbagage te kennen, want je mag geen voorwerpen in je gewone bagage stoppen die je niet in de cabine van het vliegtuig mag meenemen.
Niet alle luchtvaartmaatschappijen staan toe dat je dezelfde hoeveelheid bagage meeneemt. Bij sommige maatschappijen mag je veel bagage mee aan boord nemen, terwijl andere maatschappijen hoge eisen stellen aan de afmetingen en het gewicht van je handbagage.
Hier vind je de maten, afmetingen en gewichten voor handbagage van luchtvaartmaatschappijen.
Op deze pagina hebben we een complete gids gemaakt met regels voor handbagage, zodat je een eenvoudig overzicht krijgt van wat je wel en niet mag meenemen.
Regels voor vloeistoffen in handbagage in vliegtuigen
Er zijn enkele zeer specifieke en strikte regels voor vloeistoffen in handbagage als je met het vliegtuig reist. In het algemeen moeten alle vloeistoffen en andere vloeibare materialen worden vervoerd in kleine verpakkingen van niet meer dan 100 ml.
Deze kleine vloeistofverpakkingen moeten worden vervoerd in een kleine gesloten plastic zak van maximaal 1 liter. Je mag meerdere van deze kleine verpakkingen meenemen, maar ze moeten allemaal in deze kleine plastic zak passen. Elke persoon mag één van deze plastic zakjes in zijn handbagage meenemen. Let op: als je met twee stuks handbagage reist, mag je nog steeds maar één plastic zak meenemen.
Hieronder zie je wat vloeistoffen zijn:
- Parfum en geurstof
- Tandpasta en mondwater
- Olie en crème (handcrème, zonnebrandcrème, enz.)
- Dranken (water, sap, frisdrank, enz.)
- Haarproducten (conditioner, shampoo, haarwax, enz.)
- Vloeibare make-up (foundation, concealer, skintonic, nagellak, etc.)
- Vloeistoffen in verpakkingen onder druk (deodorant, scheerschuim, enz.)
- Mengsels van vaste stoffen en vloeistoffen (nutella, camembert, enz.)
De regels voor vloeistoffen in handbagage komen voort uit de gemeenschappelijke Europese bagageregels die in de EU zijn aangenomen. Deze zijn aangenomen om terroristische aanslagen en soortgelijke situaties te voorkomen en zijn er om jou als luchtreiziger te beschermen. De regels gelden voor alle vluchten binnen de grenzen van de EU-lidstaten.
De regels voor vloeistoffen in handbagage kunnen anders zijn als je intercontinentaal buiten de EU reist.
Wat mag je meenemen in je handbagage op een vlucht?
Je mag veel meenemen in je handbagage. Veel mensen denken ten onrechte dat je bijna niets mag meenemen, maar zolang je je gezond verstand gebruikt, kom je meestal zonder problemen door de veiligheidscontrole.
In plaats daarvan zou je kunnen nadenken over hoe je je handbagage het best kunt inpakken, zodat je verschillende items door de beveiliging kunt meenemen. Je laptop moet bijvoorbeeld uit je tas komen als hij wordt gescand.
Hieronder staat een voorbeeld van wat je in je handbagage kunt meenemen:
- Laptop
- Tablet
- Andere elektronische apparatuur (camera, muziekspeler, enz.)
- Vloeistoffen in verpakkingen van minder dan 100 ml
- Powerbanks
- E-sigaretten
- Medicijnen
- Deodorant
- Co2-patronen voor lawinerugzak
... en veel soortgelijke artikelen.
Het is veel eenvoudiger om je te vertellen wat je niet in je handbagage mag meenemen, wat je verderop op de pagina kunt zien.
Deodorant in handbagage
Mag ik deodorant meenemen in mijn handbagage?
Ja, met beperkingen. Je mag deodorant meenemen in je handbagage. Je moet er alleen voor zorgen dat het voldoet aan de regels voor vloeistoffen, dus maximaal 100 ml en in een doorzichtige plastic zak van maximaal 1 liter.
Medicatie in handbagage
Mag ik medicijnen meenemen in mijn handbagage?
Ja, maar ze kunnen worden onderworpen aan veiligheidscontroles. Je mag je medicijnen meenemen aan boord van het vliegtuig. Als de medicatie in tabletvorm is, zijn er meestal geen problemen. Als de medicatie in vloeibare vorm is, mag je ze ook meenemen aan boord. Je mag zelfs medicatie meenemen in verpakkingen groter dan 100ml, maar de medicatie moet wel gecontroleerd worden. Daarnaast moet je een reisbrief van je arts hebben met een beschrijving van de medicatie in zowel het Noors als het Engels.
We raden je sterk aan om belangrijke medicijnen in je handbagage mee te nemen, aangezien er altijd een klein risico bestaat dat je ingecheckte bagage niet op de bestemming aankomt.
Voedsel in handbagage
Mag ik voedsel meenemen in mijn handbagage?
Ja, met beperkingen. U mag een beperkte hoeveelheid voedsel meenemen in uw handbagage. Uw voedsel hoort bij vloeistoffen en moet voldoen aan de regels hiervoor. Dit betekent dat je voedsel verpakt moet zijn in verpakkingen van maximaal 100 ml en in een doorzichtige plastic zak van maximaal 1 liter.
Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben echter speciale regels voor het meenemen van voedsel, dus we raden aan om de regels bij de betreffende luchtvaartmaatschappij te controleren.
Er zijn speciale regels voor babyvoeding. Hier mag je babyvoeding meenemen in verpakkingen groter dan 100 ml, die bij de veiligheidscontrole in een apart bakje moeten worden geplaatst. Je mag echter alleen babyvoeding meenemen in je handbagage die overeenkomt met je behoeften tijdens de vlucht.
Make-up in handbagage
Mag ik make-up meenemen in mijn handbagage?
Ja, met beperkingen. Welke make-up je mag meenemen in je handbagage hangt af van of het in vaste of vloeibare vorm is. Vaste make-up mag je onbeperkt meenemen in je handbagage, maar als het vloeibare make-up is, moet je voldoen aan de regels voor vloeistoffen. Dit betekent dat je make-up in een verpakking van maximaal 100 ml mag zitten en dat het in een doorzichtig plastic zakje van maximaal 1 liter moet worden vervoerd.
Wat mag er niet in de handbagage van een vliegtuig?
De EU heeft een reeks gemeenschappelijke Europese bagageregels aangenomen die bepalen welke voorwerpen je niet mag meenemen op een vlucht binnen de EU. De lijst is lang en bevat een verscheidenheid aan wapens, drugs en gevaarlijke voorwerpen die je normaal gesproken nergens anders mee naartoe mag nemen.
Er zijn ook enkele meer algemene voorwerpen die niet zijn toegestaan. Zo mag je bijvoorbeeld geen aanstekers meenemen in je handbagage, maar moeten ze in je broekzak zitten - en maximaal één per persoon. Daarnaast zijn navullingen voor bijvoorbeeld e-sigaretten niet toegestaan en moet je je houden aan de limiet op de hoeveelheid vloeistoffen.
Hieronder zie je wat je niet mag meenemen in je handbagage:
- Vuurwapens
- Scherpe en puntige voorwerpen (messen, enz.)
- Elektroshock apparaten
- Aanstekers (max. 1 per persoon en moet in je broekzak zitten)
- Lithiumbatterijen van meer dan 100wh per stuk.
- Explosieve en ontvlambare stoffen
- Gereedschap en stompe voorwerpen
- Vloeistoffen bovenop de toegestane hoeveelheid
- Vullingen voor e-sigaretten
- Vuurwerk
Regels voor handbagage in bussen
Deze hele gids over handbagage gaat voornamelijk over vliegtuigen, omdat daar veel strengere eisen en regels gelden. Als je daarentegen met de bus op skivakantie of iets dergelijks gaat, zijn er maar een paar bagageregels die je moet volgen. Als je met de bus reist, mag je bijvoorbeeld vloeistoffen meenemen in je handbagage.
Er zijn meestal geen regels voor de grootte van handbagage zolang het binnen redelijke grenzen blijft, en je handbagage mag op de hoedenplank of onder je eigen stoel staan.
Als je met de bus op skivakantie gaat, zijn er iets andere regels bij de verschillende skireisbureaus en busmaatschappijen, dus het is raadzaam om de regels te lezen bij het bureau waar je je vakantie hebt geboekt. Meestal is 1 stuk bagage, 1 ski of snowboard, 1 paar skischoenen en 1 stuk handbagage toegestaan, die in totaal maximaal 20-25 kg mag wegen.
Regels voor de afmetingen, de afmetingen en het gewicht van handbagage in vliegtuigen
De verschillende luchtvaartmaatschappijen zijn het over het algemeen eens over de afmetingen van je handbagage, maar er zijn enkele verschillende eisen en regels met betrekking tot het gewicht.
Hieronder vind je een tabel met maten, afmetingen en gewichten voor de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die vanaf Scandinavische luchthavens vliegen. Je kunt hieronder ook meer lezen over de handbagageregels voor elke luchtvaartmaatschappij.
Vliegtuigmaatschappij | Afmetingen | Gewicht | Extra tas toegestaan |
KLM | 55x35x25 cm | 12 kg | Ja |
Transavia | 55x40x25 cm | 10 kg | Ja |
EasyJet | 45x36x20 cm | Geen limiet (geen gewichtslimiet voor handbagage) | Ja |
Ryanair | 40x20x25 cm (gratis handbagage) | 10 kg (met betaalde handbagage) | Ja |
Vueling | 40x30x20 cm (handbagage) | Geen gewichtslimiet voor de eerste handbagage | Ja |
TUI fly | 55x40x25 cm | 10 kg | Ja |
Swiss International Air Lines | 55x40x23 cm | 8 kg | Ja |
Handbagage bij KLM
De regels bij KLM kunnen variëren per vlucht, dus het is verstandig om hun website te raadplegen voor de meest actuele informatie over hoeveel handbagage je mee kunt nemen. Meestal geldt dat je in Economy Class één stuk handbagage mag meenemen en in Business Class twee stuks met een totaalgewicht van 18 kilo. Net als bij andere grote luchtvaartmaatschappijen biedt KLM de mogelijkheid om een kleine extra tas of laptoptas mee te nemen.
Voor Economy Class is de toegestane handbagage meestal 12 kilo, terwijl Business Class passagiers tot 18 kilo aan handbagage kunnen meenemen. Bij drukke vluchten kan het voorkomen dat je handbagage in het ruim moet worden ingecheckt.
Afmetingen en gewicht bij KLM:
Hoogte: 55 cm
Breedte: 35 cm
Diepte: 25 cm
Gewicht: 12 kg
Meer informatie vind je op KLM.com.
Handbagage bij Transavia
Bij Transavia kun je doorgaans één stuk handbagage meenemen dat voldoet aan bepaalde afmetingen en gewichtslimieten. Passagiers mogen daarnaast een kleine tas meenemen, zoals een handtas of laptoptas, mits deze onder de stoel voor je past.
De maximale toegestane handbagage weegt 10 kilo, en bij drukte kan het zijn dat je handbagage wordt ingecheckt bij de gate, zonder extra kosten.
Afmetingen en gewicht bij Transavia:
Hoogte: 55 cm
Breedte: 40 cm
Diepte: 25 cm
Gewicht: 10 kg
Bezoek Transavia.com voor meer informatie.
Handbagage bij EasyJet
EasyJet heeft geen gewichtslimiet voor handbagage, maar het bagagestuk moet wel voldoen aan specifieke afmetingen. Je mag daarnaast een kleinere tas meenemen als je een stoel met extra beenruimte hebt geboekt of wanneer je in de hogere tariefklasse reist.
Er geldt geen gewichtsbeperking voor handbagage, zolang deze in de bagagebak boven je hoofd past zonder hulp van de bemanning.
Afmetingen en gewicht bij EasyJet:
Hoogte: 45 cm
Breedte: 36 cm
Diepte: 20 cm
Geen gewichtslimiet
Meer informatie op EasyJet.com.
Handbagage bij Ryanair
Ryanair staat één stuk gratis handbagage toe, maar let op dat de afmetingen hiervan kleiner zijn dan bij veel andere luchtvaartmaatschappijen. Wil je een grotere tas meenemen, dan moet je een betaalde optie voor grotere handbagage kiezen, waarbij het maximumgewicht 10 kilo bedraagt.
Het is altijd mogelijk om een kleine tas, zoals een handtas of laptoptas, mee te nemen die onder de stoel voor je past.
Afmetingen en gewicht bij Ryanair:
Hoogte: 40 cm
Breedte: 20 cm
Diepte: 25 cm (gratis handbagage)
Gewicht: 10 kg (betaalde handbagage)
Meer details vind je op Ryanair.com.
Handbagage bij Vueling
Bij Vueling mag je één stuk handbagage meenemen zonder gewichtslimiet, zolang het binnen de toegestane afmetingen blijft. Bovendien mag je een extra klein stuk, zoals een handtas of laptoptas, meenemen die onder de stoel voor je past.
Er is geen gewichtsbeperking voor de eerste handbagage, maar het is aan te raden om de richtlijnen van Vueling te controleren voor je specifieke vlucht.
Afmetingen en gewicht bij Vueling:
Hoogte: 40 cm
Breedte: 30 cm
Diepte: 20 cm
Geen gewichtslimiet voor de eerste tas
Bezoek Vueling.com voor meer informatie.
Handbagage bij Swiss International Air Lines
Swiss International Air Lines staat één stuk handbagage toe in Economy Class, terwijl passagiers in Business Class twee stuks handbagage mogen meenemen. Daarnaast mag je een extra kleine tas, zoals een handtas of laptoptas, meenemen.
Het maximale gewicht voor handbagage is 8 kilo, en bij drukke vluchten kan het zijn dat je handbagage in het ruim moet worden ingecheckt.
Afmetingen en gewicht bij Swiss International Air Lines:
Hoogte: 55 cm
Breedte: 40 cm
Diepte: 23 cm
Gewicht: 8 kg
Bezoek SWISS.com voor meer details.
Welke reistassen en koffers kan ik als handbagage gebruiken?
Zoals je kunt zien in de bovenstaande beschrijvingen van maten en afmetingen van luchtvaartmaatschappijen, worden de meeste standaardrugzakken geaccepteerd als handbagage. Je kunt dus altijd je gewone rugzak als handbagage meenemen op je volgende vakantie. Je kunt ook een nieuwe kopen bij ActieveWinter.nl.
We raden vooral tassen van Helly Hansen en Dakine aan. Je kunt ook kiezen voor een praktische reistas als handbagage. Hier heb je meer ruimte en veel van deze tassen zijn uitgerust met goede vakken en grote zakken. Veel tassen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen voor handbagage en lijken op kleine koffers met wieltjes.
Overtreding van de regels voor handbagage
Hieronder lees je wat de gevolgen zijn van het overtreden van de handbagageregels - zowel met betrekking tot illegale voorwerpen als overgewicht of te grote handbagage. Zorg ervoor dat je de regels naleeft, want deze gevolgen wil je niet meemaken.
Illegale voorwerpen in handbagage
Het is natuurlijk geen goed idee om illegale voorwerpen in je handbagage mee te nemen, want je moet altijd door een veiligheidscontrole voordat je aan boord van het vliegtuig gaat. Hier wordt je bagage gescand en als je illegale spullen bij je hebt, worden deze opgespoord.
De gevolgen van het meenemen van ongeoorloofde voorwerpen zijn heel anders. Als je per ongeluk een waterflesje in je handbagage stopt, zal je alleen gevraagd worden om het weg te gooien voordat je de luchthaventerminal in mag. Als je daarentegen wapens, drugs of andere meer criminele voorwerpen meeneemt, kun je er zeker van zijn dat je hard wordt aangepakt met een boete en misschien zelfs gevangenisstraf. Maar hopelijk is dit niet wat de meesten van ons van plan waren mee te nemen.
Te grote handbagage: Verkeerde afmetingen of te veel gewicht
Je moet oppassen dat je de limieten voor de afmetingen en het gewicht van je handbagage niet overschrijdt, want dat kan je duur komen te staan. Afhankelijk van met wie je reist, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Meestal heb je de volgende opties:
- Laat een deel van je bagage achter - Het kan zijn dat je een deel van je handbagage moet wegdoen om onder de gewichtslimiet te blijven. Hopelijk kun je het afgeven aan familie die je op de luchthaven heeft afgezet, maar het kan ook zijn dat je je spullen bij het vuilnis moet gooien als je het niet kunt afgeven.
- Betaal een vergoeding voor grotere handbagage - Bij Ryanair kun je tegen betaling grotere handbagage meenemen door gebruik te maken van de Priority & 2 Cabin Bags-optie. Hiermee mag je, naast een kleine tas die onder de stoel past, een extra grotere tas (meestal 55 x 40 x 20 cm met een maximum van 10 kg) meenemen in de cabine. De kosten hiervoor variëren afhankelijk van je vlucht, maar liggen vaak tussen de €10 en €25. Zorg ervoor dat je van tevoren boekt, want als je tas te groot blijkt bij de gate, kunnen de kosten voor het inchecken van de tas ongeveer €25 zijn.
De regels zijn over het algemeen eenvoudig, maar kunnen variëren afhankelijk van route en seizoen. Het is altijd een goed idee om de specifieke regels voor jouw vlucht te controleren op de website van de luchtvaartmaatschappij om verrassingen te voorkomen.